top of page
Foto van schrijverMarleen Bruyninckx

Overgang van basis onderwijs naar secundair onderwijs-praktische tips

Die fameuze overstap... Voor wie is die eigenlijk het spannendst? Voor de kinderen of voor de ouders of voor beide? Hoe ga je daar nu best mee om? In deze blog geven we jullie graag wat tips.
  1. Communicatie

Vertel hoe jij je hierbij voelt en vraag ook naar de gevoelens van je kind. Vraag naar de verwachtingen die ze hebben en vertel ook jouw idee hierover. Het zal je kind deugd doen om te horen dat jij er ook mee bezig bent en dat zijn of haar gevoelens en twijfels absoluut normaal zijn.
Praat ook in detail alles door. Hoe gaat de eerste schooldag zijn? Waar ga je je fiets zetten? Hoe neem je de bus? Probeer die eerste dag zo voorspelbaar mogelijk te maken. Dit zorgt al voor wat minder stress.

2. Wees zelf positief

Uiteraard heb jij, als ouders, ook je twijfels en je ongerustheden. Maak deze echter niet groter dan dat ze zijn. Benoem ze en geef aan dat dit heel normaal is. Ga op een positieve manier om met de stress van je kind door zelf enthousiasme te tonen voor de grote stap. Laat zien dat je gelooft in jouw kind. Als jij enthousiast bent, zal je kind je enthousiasme overnemen.

3. Onafhankelijkheid stimuleren

Je kind zet weer een stap naar groot worden. Hierbij hoort natuurlijk opnieuw een stukje loslaten. Je doet je kind een plezier als je de zelfstandigheid aanmoedigt. Dit kan je nu in de vakantie ook al oefenen. Laat je kind thuis iets doen wat jij hiervoor deed. Bijvoorbeeld: kleren in de kast leggen, zelf een valies maken... Geef je kind het vertrouwen dat het mag ondernemen en ontdekken en dat jij aan de zijlijn staat om in te grijpen als het moet.

4. Organisatievaardigheden

Plannen is een vaardigheid die in het secundair onderwijs belangrijker zal worden. Ook hier kan je je kind tijdens de vakantie al een beetje op voorbereiden. Laat je kind zelf eens een uitstap plannen. Bespreek ook de geplande activiteiten, zodat je kind hier rekening mee kan houden. Laat je kind ook zelf eens afspreken met vrienden, uiteraard met jouw toestemming.
In september zal je kind zelf zijn agenda moeten bijhouden. Het is aangewezen dat je dit toch even opvolgt. Ga er niet zomaar vanuit dat je kind dit nu ineens kan. Je zal zelf een beetje moeten aanvoelen wanneer je dit kan loslaten.

5. Sociale interacties

Indien je kind al andere kinderen kent in de nieuwe school, kunnen ze in de vakantie zeker al eens afspreken. Zo kunnen ze ook hun twijfels en opwinding met elkaar bespreken. Dit zorgt er ook voor dat ze de eerste schooldag elkaar direct zullen vinden.
Kent jouw kind nog niemand in de nieuwe school, bespreek dan ook op welke manier hij of zij nieuwe vrienden kan maken.

6. Routine

Routine zorgt voor rust. Vanaf de eerste schooldag kan je hier al voor zorgen. Wat ga je doen als je thuiskomt van school? Onmiddellijk starten met schoolwerk? Eerst even ontspannen, iets eten? Maak een plan met je kind, zodat het goed weet wat er van hun verwacht wordt. Voorspelbaarheid en routine zorgen er ook voor dat er minder discussies zijn.

7. Ondersteun het schoolwerk

Ook al trok je kind in de lagere school helemaal zijn of haar plan, kan het zijn dat hulp nu toch even nodig is. Moet je dan uren naast je kind zitten? Uiteraard niet, maar geef hen het gevoel dat je er bent en dat ze steeds vragen mogen stellen. De meeste scholen werken met een online agenda die de ouders ook kunnen opvolgen. Zo kan je gerichte vragen stellen: ging die taak? Heb je je goed kunnen voorbereiden op je toets? Hoe duidelijker jouw vraag, hoe duiderlijker hun antwoord. Volg zeker ook de resultaten op, zodat je onmiddellijk kan ingrijpen moest het wat minder lopen? Ga dan samen op zoek naar de oorzaak hiervan en hoe het anders kan aangepakt worden.

Tot slot... ga in communicatie met de school als er iets je dwars zit. Maak ook gebruik van de infoavonden om de school en de leerkrachten beter te leren kennen. Ga naar de geplande oudercontacten om de evolutie van je kind te bespreken en bepaalde aandachtspunten te bespreken. Aarzel niet om te vragen om acties of ondersteuning!

Ik hoop dat deze blog je wat op weg gezet heeft om de overstap zo vlot mogelijk te laten verlopen. Heb je nog vragen, aarzel niet om ons te contacteren!
Een idee voor een onderwerp voor een volgende blog? Laat het ons dan ook zeker weten!
15 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page